Share
Olajos, zsíros környezet - Cleartex - Biztonsági burkolatok
Az oldalon történö látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.

Megoldások olajos/zsíros és vegyszeres környezetbe

Megoldások olajos, zsíros, emulziós környezetbe

Olajos, zsíros emulziós ipari környezetek:  élelmiszeripar, feldolgozó ipar, vendéglátás, üzemi konyha, gépipar, fémipar, vegyipar, gyógyszergyártás

 

Mi a különbség környezet és a terület között?

A környezett alatt itt egy fizikailag szűkebb területet értünk, ahol - a felhasznált anyagok alapján - speciális munkafolyamatot végeznek. Egy alapvetően száraz, folyadékot csak kis mértékben használó gyáregységen belül is lehetnek olyan kisebb csarnokrészek, műhelyek, ahol például hűtőfolyadékot vesznek igénybe maráshoz, vágáshoz, vagy fékolajat töltenek járművekbe. Ezeken a kisebb területeken a felhasznált anyagok károsíthatják a padozatot, így fontos külön környezeti tényezőként kezelni.

 

Valóban lényeges megkülönböztetni olajos, zsíros vagy emulziós környezeteket? 

Aki már alkalmazott már különféle ipari burkolatot ennyire speciális környezetben, az tudja, hogy bármit nem lehet az aljzatra fektetni. Az oka, hogy a legtöbb ergonómiai szőnyeg főként gumi és különböző, egyéb műanyagok (leginkább PVC, PE vagy PU) felhasználásával készül. A magas gumitartalmú termékek ellenállósága az ásványi vagy állati és növényi olajok, zsírok illetve vegyszeres szennyeződések ellen nem túl magas, viszont kényelmes alapot biztosítanak az álló munkához. Ha mégis zsíros-alkoholos permet, például hűtőfolyadék éri a természetes gumi alapanyagú szőnyeget, akkor annak egy idő után megváltozik az anyagszerkezete: megnyúlik, deformálódik, elveszti rugalmasságát.

 

Hogyan lehet védelmet adni a burkolati megoldásoknak ilyen környezetben?

Tiszta, lehetőleg nem újrahasznosított és jól kiválasztott alapanyagokkal lehet védekezni a maró, roncsoló hatású permet, folyadék vagy szennyeződés ellen. Az ipari szőnyegek esetén a nitrilek és a PVC különböző keverékei extrém esetekben is megóvják a padozatot vagy szőnyeget a roncsolódástól. Persze itt sem minden keverék jó minden kemikália ellen, így fontos tudni, hogy az adott környezetben pontosan milyen vegyi anyagok, milyen arányban és mennyiségben szennyezik a környezet különböző felületeit. A csúszásmentes GRP lemezek vagy rácsok esetében is különféle összetétellel lehet biztosítani a hosszú élettartamot. Más kompozitból készül az élelmiszeripari (szerves savak és zsírok), az általános gépipari (enyhe, főleg szintetikus lúgok/savak, olajak), és az agresszív vegyipari (a padozatra nézve erős maró/roncsoló hatású és jelentős korróziót okozó vegyszerek) típus, hiszen az adott környezetben más és más anyagok okozhatnak sérülést a padozati burkolatokban.

 

Mit kell tenni, hogy pontosan tudjuk, hogy alkalmas-e a feladatra az adott szőnyeg vagy padozati megoldás?

Két ellenőrzést kell végrehajtani:

 • az adott környezetben használt vegyi anyagok, folyadékok összetételét kell pontosan ismerni
 • a használni kívánt szőnyeg, padozat vegyszer ellenállósági tanúsítványát kell ellenőrizni

Azonban kulcsfontosságú, hogy a burkolatot (ipari szőnyeg / ipari PVC / csúszásmentes GRP lemez vagy rács) valóban kipróbáljuk a telepítés előtt. Ebben segítséget tudunk biztosítani minden indokolt esetben.

Kérje szakértőink támogatását!

MUNKATÁRSAINK


MEGOLDÁSOK OLAJOS, ZSÍROS, EMULZIÓS ÜZEMI KÖRNYEZETRE

A csúszásmentesítés mellett itt nagy szerepet kap az ellenállóság és az egyszerű takarítási lehetőség. Ahol nagyobb a szennyeződés illetve nagyobb mértékben gyülemlik fel, ott érdemes extrém tűrőképességű munkaszőnyeg vagy álpadozati GRP rács telepítésében gondolkodni. Ahol kisebb a szennyeződés illetve az aljzat elvezeti a folyadékokat vagy állványrendszeren történik a csúszásmentesítés, ott moduláris szőnyegrendszer, futószőnyeg kialakítás lehet célszerű.

 

Kiemelt termékek


Felhasználási területek olajos, zsíros, emulziós környezeti burkolatokra

 • élelmiszer ipari gyárak, feldolgozó üzemek
 • vendéglátás, üzemi konyhák
 • vegyészeti, gyógyszeripari üzemek
 • energetika, erőművek
 • gépipar, fémipar, járműipar
 • gépjármű- és robbanómotoros gép szerelő műhelyek
 • robbanómotoros gépek, berendezések környezete
 • hűtőfolyadékot használó gépek, berendezések környezete

 

Milyen az ideális olajos környezeti burkolati megoldás?

Csúszásmentes

Csúszásmentes

Erősen szennyezett környezetben is biztonságos járófelületet biztosít.

Olajálló

Olajálló

Mérsékelten vagy extrém módon ellenáll az emulzióknak, zsíroknak és olajoknak.

Tartós

Tartós

Bírja a fokozott ipari igénybevételt: nehéz tárgyak, nagy forgalom, polcos kocsi.

Milyen egyéb szempontokat kell figyelembe venni?

A csúszásmentesítés zsíros, olajos környezeteben hatványozottan fontos szempont, ezért itt az optimális és tartós megoldás eléréséhez a legkülönbözőbb kialakítású szőnyegek is szóba jöhetnek. Az olajálló ergonómiai szőnyegek, leginkább a modulos fajták több típusban elérhetők, így kiválasztásuk tapasztalatot igényel.

Milyen tulajdonságok befolyásolják a használatot olajos/vegyszeres környezetben?

zárt, tömör csekély mennyiségű, ritkán jelentkező, kevésbé maró folvegyszer esetén, nagyobb ergonómia

részben nyitott, szivacs szerkezetű, apró nyílások kis mennyiségű, nem roncsoló hatású folyadék, nagyobb ergonómia

nyitott, folyadékelvezető rácsszerkezet nagyobb mennyiségű folyadék esetén, optimális ergonómia

nagy terhelhetőségű keményebb, kevesebb ergonómiát biztosító

felület-érdesített nagyobb mennyiségű, csúszós folyadék/zsíradék/törmelék esetén, extrém területre

magas PVC tartalmú alkoholok, zsíros alkoholok, szintetikus savak, zsíros savak, cukrok

magas nitril tartalmú ásványi és szintetikus olajak / zsírok, enyhe lúgos/savas folyadékok


Gyártóink

 1. NoTrax by Superior, USA1948 óta · Ipari burkolatok, szőnyegek
 2. Wearwell, USA1950 óta · Üzemi burkolatok
 3. Mountville, USA1960 óta · Logós lábtörlők, ipari szőnyegek
 4. ErgoKomfort, Németoszág1991 · Üzemi burkolatok, jelölök

NoTraxWearwellMountville MillsErgoKomfort

Termékeinket megtekintheti katalógusunkban!

KATALÓGUS

SZŐNYEG

PADOZAT ÉS FUTÓSZŐNYEG

CSÚSZÁSMENTESÍTÉS

TARTOZÉKOK


Mi a különbség szőnyeg és szőnyeg között?

Természetesen minden. Minden darab egyedi tulajdonságokkal bír, egyedi területeket tud kiszolgálni. Másik fontos különbség, hogy vannak amik nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, és vannak, amik igen. A különbség nem csak a minőségükben és az árukban van, hanem a hatásukban is. Az ázsiai termékek nagy része újrahasznosított alapanyagú, ezáltal erősen szennyezett anyagokból készülnek. Továbbá, és ez jelenti a komolyabb veszélyt: Európában és az Egyesült Államokban régóta szigorúan tiltott mérgező anyagok használatával állítják őket elő. Ezek a szőnyegek használat közben folyamatosan mérgezik a dolgozókat, ami hosszabb távon egészségkárosodást okozhat.
 

R.E.A.C.H. | A környezetünk védelméről

REACH - európai közösségi rendelet a vegyi anyagokról, és biztonságos használatukról (EC 1907/2006). Rendelkezik a kémiai - vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezésükről. A törvény 2007. június 1-én lépett hatályba. A gyártók felelőssége, hogy magas szintű emberi és környezetvédelmi szempontokból megfelelő vegyi anyagokat alkalmazzanak a gyártás során. 

 

FONTOS

A Cleartex Kft. és gyártói nem használnak olyan anyagot, ami a REACH listája szerinti SVHC-t (különösen veszélyes összetételű anyagot) tartalmaz, beleértve a di-oktil-ftalát (DOP) lágyítót is.


TOVÁBBI ÜZEMI TERÜLETEK

SZÁRAZ

ESD VÉDETT

LÁNGMENTES

NEDVES

TISZTA

Loading...
Loading...