Tisztatéri megoldások

speciális padlóburkolatok Tisztatérekbe

A tisztatér legnagyobb ellensége a por illetve a különböző felületeken bevitt és a levegőben jelenlevő baktériumok, algák, gombák. A tisztaterek ezért túlnyomás alatt állnak, hogy a levegő kifelé áramoljon. Az érintkezéssel terjedő szennyeződéseket értelemszerűen azokon a felületeken keresztül lehet bejuttatni, ami a leginkább igénybe van véve. A talpfelület pontosan ilyen, ezért a burkolatoknak is nagy szerepe van.

A védekezés a burkolatok esetében két oldalú:

 • meg kell gátolni a szennyeződések bejutását szennyfogó szőnyegekkel
 • belterületen biztosítani kell a kórokozók elhalását

Amennyiben a munkafolyamatoknál felhasznált vegyszerek permete a padlóra kerülhet, azoknak ellenálló szőnyeg alkalmazása védheti a padló és asztali felületeket. Nem utolsó sorban pedig a dolgozókat is védi – ergonómiai szempontok alapján – a hosszadalmas álló tevékenységek esetén.

 

Ajánljuk:

élelmiszeripar, feldolgozó ipar, vendéglátás, üzemi konyha, vegyipar, gyógyszergyártás

 
Termékkínálatunk

 főbb felhasználási területek

 • Élelmiszer ipari gyárak, feldolgozó üzemek
 • Vendéglátás, üzemi konyhák
 • Vegyészeti, gyógyszeripari üzemek
 • Gépipar, fémipar, járműipar
 • Gépjármű- és robbanómotoros gép szerelő műhelyek
 • Energetika, erőművek
 • Hűtőfolyadékot használó gépek, berendezések környezete

Milyen az ideális tiszta környezeti burkolati megoldás?

Ergonomikus

Az álló fizikai és a szellemi munkát könnyíti meg, a dolgozó lábának enyhe mozgatásával.

 
 
 

Tiszta

Könnyen tisztán tartható, tisztatérben / uszodában / öltözőben pedig antibakteriális.

 

Megvéd

Védi a környeztet, a padlót, az eszközöket és nem utolsó sorban a dolgozót.

 
 

A burkolatok szerepe a tiszta, üzemi területeken

Az egyéni munkaszőnyegek kis területeken biztosíthatják az álló munkavégzés okozta fáradtság csökkentését, bizonyos esetekben csúszásmentesítést. Továbbá védhetik a padlót a lehulló eszközöktől és kis mértékben a vegyszereknek is ellenállnak. A tisztatéri szőnyegek továbbá antibakteriális és antisztatikus tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A 8-10 órán át tartó állómunkavégzés még tiszta környezetben is fárasztó, főleg ha az komolyabb szellemi munkát is igényel. Ebben az esetben az álláskönnyítés, a keringési rendszer jó szinten tartása a szellemi tevékenységekre is pozitívan hat. A tiszta területre fejlesztett munkaszőnyegeknél a fókusz az ergonómián van, míg a folyadékelvezetés, hulladékgyűjtés lényegesen kisebb szerepet kap.

.

 

Mi a tiszta terület és mi a tisztatér? 

Az ipari szőnyegek felhasználása nagyon változatos, így azokat, a nem feltétlenül ipari tevékenységhez köthető területeket, ahol nincsenek termelésből származó hulladékok, termeléshez használt vegyi anyagok vagy folyadék kipárolgás, lecsapódás, azt tiszta területnek hívjuk. Ezek lehetnek csomagoló, tároló helyiségek, recepciók, postázók, adatfeldolgozó, vagy fejlesztői területek. Amennyiben ott hosszas állómunkát végeznek, oda ergonómiát kiszolgáló munkaszőnyegeket, futószőnyegeket lehet hadrendbe állítani, ami a fáradtságcsökkentés mellett a precízebb munkavégzést is szolgálják.

A kategória másik ága már olyan terület, ahol a tisztaság fogalma szabványi előírásoknak tesz eleget. Bizonyos ipari területeken a termékek fejlesztésénél vagy gyártásánál a helyiség levegőjében és nyilvánvalóan a tárgyak felületén lerakodó por- illetve részecske szennyeződések ronthatják a minőséget. Itt nagy szerepe van a higiéniának: meg kell gátolni a szennyeződések bejutását, terjedését illetve a munkához alkalmazott eszközöknek, felszerelésnek is antibakteriálisnak kell lennie. Ezeket a területeket tisztatérnek nevezzük. A legnagyobb sterilitást igénylő helyeken az eszközöknek továbbá antisztatikus vagy ESD védettnek és gyulladás késleltetettnek is kell egyben lennie.

A kategória harmadik ága ennél lényegesen emberközpontúbb: az öltözök, tisztálkodó helyiségek, illetve uszodák, fitnesz termek, sportolást  kiszolgáló termek kiegészítő szőnyegeit, padozatát jelentik.

Hogyan lehet védelmet adni a burkolati megoldásoknak ilyen környezetben?

Tiszta, lehetőleg nem újrahasznosított és jól kiválasztott alapanyagokkal lehet védekezni a maró, roncsoló hatású permet, folyadék vagy szennyeződés ellen. Az ipari szőnyegek esetén a nitrilek és a PVC különböző keverékei extrém esetekben is megóvják a padozatot vagy szőnyeget a roncsolódástól. Persze itt sem minden keverék jó minden kemikália ellen, így fontos tudni, hogy az adott környezetben pontosan milyen vegyi anyagok, milyen arányban és mennyiségben szennyezik a környezet különböző felületeit.

A csúszásmentes GRP lemezek vagy rácsok esetében is különféle összetétellel lehet biztosítani a hosszú élettartamot. Más kompozitból készül az élelmiszeripari (szerves savak és zsírok), az általános gépipari (enyhe, főleg szintetikus lúgok/savak, olajak), és az agresszív vegyipari (a padozatra nézve erős maró/roncsoló hatású és jelentős korróziót okozó vegyszerek) típus, hiszen az adott környezetben más és más anyagok okozhatnak sérülést a padozati burkolatokban.

 

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Szaktanácsadás

Egyeztessen időpontot

Helyszíni felmérés

Egyeztessen időpontot

Segítség a megfelelő termék(ek) kiválasztásában

Egyeztessen időpontot
Ajánlatkérés

Segítünk megtalálni a megoldást!

Ipari megoldásokkal foglalkozó szaktanácsadó kollégáink készséggel segítenek az adott feladatra optimális konfiguráció kiválasztásában.

Töltse ki az ajánlatkérő adatlapot és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Cleartex Kft.
2045 Törökbálint, Hosszúrét u. 3.
Tel.: +36 23 887 400
E-mail: cleartex@cleartex.hu

Keressen minket bizalommal!

 
+36 23 887 400
Ajánlatkérés
Kapcsolat

Információt szeretne?
Kérdése merült fel?


  Hírlevél feliratkozás IgenNem