megoldások, nedves, nyirkos és porszennyezett munkakörnyezetekbe

A nedves üzemi területek kihívásai

A padlók veszélyesen csúszósak lehetnek, ha nedvesek illetve olajnak vagy zsírnak vannak kitéve. Nedves szennyeződési források közé tartozik a víz, az olajok, zsírok és a tisztító oldatokból származó szappan.

A padlók száraz vagy poros szennyeződések miatt is csúszóssá válhatnak, például fűrészpor vagy egyéb padlón felhalmozódott törmelék. A homokot, kavicsokat és koszt gyakran nevezik „kőpornak”, mivel miniatűr golyóscsapágyként viselkednek a kemény padlófelület és egy sima cipő talpa közé kerülve.

A biztonsági szőnyeg csúszásgátló felületi mintázattal növeli a tapadást és eltávolítja a száraz és nedves törmelékeket nagy vízelvezető nyílásain keresztül, így tisztán tartva a felületet.

Ajánljuk:

élelmiszeripar, italipar, feldolgozó ipar, hűtőházak, gyártósorokhoz, CNC gépekhez, fémmegmunkáló gépekhez, csomagoló üzemekbe

 
Termékkínálatunk

 főbb felhasználási területek

  • Gyártó és feldolgozó üzemek
  • Csomagoló és palackozó üzemek
  • Vegyészeti, gyógyszeripari üzemek
  • Hűtőházak, élelmiszer üzemek

Milyen az ideális nedves környezeti burkolati megoldás?

Csúszásmentes

Bármilyen vízbázisú, nem maró folyadék vagy erős páralecsapódás esetén is szilárd, nem síkos járófelületet biztosít.

 
 
 

Biztonságos

A nedvesség helyétől függetlenül biztosítja a csúszásmentességet, legyen az beltéri állványzati folyosó vagy kültéri rámpa.

 

Tartós

Ellenáll a folyadékok, a munkafolyamatok és a közlekedés okozta behatásoknak, nem kell gyakran cserélni.

 

nedves, nyirkos környezetbe

Az egyik legösszetettebb feladatot ellátó burkolat fajta a nedves, nyirkos üzemi környezetre kifejlesztett burkolat. Egyrészről lényegesen fárasztóbb nyirkos, csúszós felületen dolgozni, mint szárazon, másrészről sokkal veszélyesebb is. Ezért fontos szempont az ergonómia és a minden körülmények között csúszásmentes felület biztosítása. Ahol nem csak pára van jelen vagy időnként jelentkező kis mennyiségű folyadék, ott elengedhetetlen a folyadékok elvezetése.

Erre nagy lyukak, nyílások jelentik a legjobb megoldást a burkolat felületén, majd a lecsorgó folyadékot a burkolat alján lévő járatok vezetik tovább, hogy ne gyűljön össze nagy mennyiségben. A folyadék lehet vízbázisú, de lehet emulziós is, ami további problémákat vet fel. A sűrűbb takarítás mellett is szempont lehet az antibakteriális összetétel alkalmazása vagy behatástól és a folyadék maró hatásától függően zsiradék- vagy vegyszerállóság.

Üzemi felhasználásban több módon lehet az aljzatot vagy a már kész padozatot csúszásmentessé tenni. Amennyiben csak a csúszásmentesítés a fő szempont, érdemes a teljes betonaljzatot eleve csúszásmentes bevonattal kezelni vagy létrehozni.

Ipari burkolatok szerepe a csúszós területeken

Az ideális nedves burkolat nem csúszik: sem a felülete, sem maga a burkolat. Tehát a nedvességet elvezető felület nyitott, lyukacsos kiképzése minden esetben biztos járófelületet kell, hogy biztosítson, míg az alja nem mozdulhat el. Amennyiben az üzemi munkafolyamatok erősen szennyezik a biztonsági burkolatot, akkor érdemes extrém felületérdesítővel ellátott szőnyeg vagy padozati megoldást használni.

Hogy melyiket, az függ a munkaterület nagyságától, az álló helyek számától és a közlekedési és pakolási lehetőségektől. Közepes vagy kisebb területeken érdemesebb teljes, de egyszerűen botható vagy feltekercselhető biztonsági padozatot létrehozni, míg nagyobb területen munkaszőnyegek, futószőnyeg alkalmazásával lehet a biztosítani a folyadékmentes, munkavédelmi szempontból biztonságos területeket. Állványzaton, nagyobb tartályok illetve gépek körül pedig moduláris megoldások jelenthetik a biztonságot.

hatékony Folyadékátvezető képesség

Az adott környezetben, az adott szennyeződés mellett a legjobb hatékonysággal képes átengedni magán a folyadékot és az esetleges szilárd termelési törmeléket, és mindemellett maximális tapadást biztosítson, de a forgó mozgásokat se gátolja.

  • A kerek nyílások tudják a leghatékonyabban magukba rejteni a nagyobb átmérőjű hulladékot és a folyadék is akadálytalanul áramlik át rajtuk. Ha viszont vékony a szőnyeg, akkor hamar felgyülemlik benne a termelési hulladék, eltömődhet, ami a folyadék útját állhatja. Ezért nagyon fontos a biztonsági burkolat vastagsága és szerkezete.
  • Ahol kisebb a tömör szennyeződés, oda elég egy vékonyabb profilú szőnyeg, ahol a folyadéknak folyási iránya is van – a szőnyeg alatt, oda az áramlással párhuzamos, hosszanti nyílások hatékonyabbak. Ha viszont túl sok a folyadék, akkor érdemes olyan felületet választani, ami extrém érdesítéssel rendelkezik.
  • Ahol nincs egyáltalán szennyeződés, csak folyadék vagy pára és a forgalom is relatíve kicsi, a teljes rácsszerkezetű szőnyegek vagy futók javasolhatók. A szerkezeti felépítés is fontos szempont, mert a nyitottabb belső szerkezetű szőnyegek kevésbé, a telítettebb belsejűek jobban bírják a nagyobb emberi illetve a polcos kocsi forgalmat.

Ebből adódóan a kerek lyuk a sok mozgással, forgással járó feladatoknak kedvez. Ahol nincs sok forgás és egyirányú a haladás, mint például egy vékony, állványzati folyosón, de jelentős a páralecsapódás, ott sokkal célravezetőbbek a hosszúkás nyílások.

 

 

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Szaktanácsadás

Egyeztessen időpontot

Helyszíni felmérés

Egyeztessen időpontot

Segítség a megfelelő termék(ek) kiválasztásában

Egyeztessen időpontot
Ajánlatkérés

Segítünk megtalálni a megoldást!

Ipari megoldásokkal foglalkozó szaktanácsadó kollégáink készséggel segítenek az adott feladatra optimális konfiguráció kiválasztásában.

Töltse ki az ajánlatkérő adatlapot és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Cleartex Kft.
2045 Törökbálint, Hosszúrét u. 3.
Tel.: +36 23 887 400
E-mail: cleartex@cleartex.hu

Keressen minket bizalommal!

 
+36 23 887 400
Ajánlatkérés
Kapcsolat

Információt szeretne?
Kérdése merült fel?


    Hírlevél feliratkozás IgenNem