megoldások olajos, zsíros és vegyszeres munkakörnyezetbe

A nedves üzemi területek kihívásai

A csúszásmentesítés zsíros, olajos környezeteben hatványozottan fontos szempont, ezért itt az optimális és tartós megoldás eléréséhez a legkülönbözőbb kialakítású szőnyegek is szóba jöhetnek. Az olajálló ergonómiai szőnyegek, leginkább a modulos fajták több típusban elérhetők, így kiválasztásuk tapasztalatot igényel.

A csúszásmentesítés mellett itt nagy szerepet kap az ellenállóság és az egyszerű takarítási lehetőség. Ahol nagyobb a szennyeződés illetve nagyobb mértékben gyülemlik fel, ott érdemes extrém tűrőképességű munkaszőnyeg vagy álpadozati GRP rács telepítésében gondolkodni. Ahol kisebb a szennyeződés illetve az aljzat elvezeti a folyadékokat vagy állványrendszeren történik a csúszásmentesítés, ott moduláris szőnyegrendszer, futószőnyeg kialakítás lehet célszerű.

Ajánljuk:

élelmiszeripar, feldolgozó ipar, vendéglátás, üzemi konyha, gépipar, fémipar, vegyipar, gyógyszergyártás

 
Termékkínálatunk

 főbb felhasználási területek

 • Élelmiszer ipari gyárak, feldolgozó üzemek
 • Vendéglátás, üzemi konyhák
 • Vegyészeti, gyógyszeripari üzemek
 • Gépipar, fémipar, járműipar
 • Gépjármű- és robbanómotoros gép szerelő műhelyek
 • Energetika, erőművek
 • Hűtőfolyadékot használó gépek, berendezések környezete

Melyek az ipari burkolatokkal kapcsolatos fő elvárások?

Csúszásmentes

Erősen szennyezett környezetben is biztonságos járófelületet biztosít.

 
 
 

olajálló

Mérsékelten vagy extrém módon ellenáll az emulzióknak, zsíroknak és olajoknak.

 

Tartós

Bírja a fokozott ipari igénybevételt: nehéz tárgyak, nagy forgalom, polcos kocsi.

 
 

Mely tulajdonságok befolyásolják a használatot olajos/vegyszeres környezetben?

Aki már alkalmazott már különféle ipari burkolatot ennyire speciális környezetben, az tudja, hogy bármit nem lehet az aljzatra fektetni. Az oka, hogy a legtöbb ergonómiai szőnyeg főként gumi és különböző, egyéb műanyagok (leginkább PVC, PE vagy PU) felhasználásával készül.

A magas gumitartalmú termékek ellenállósága az ásványi vagy állati és növényi olajok, zsírok illetve vegyszeres szennyeződések ellen nem túl magas, viszont kényelmes alapot biztosítanak az álló munkához. Ha mégis zsíros-alkoholos permet, például hűtőfolyadék éri a természetes gumi alapanyagú szőnyeget, akkor annak egy idő után megváltozik az anyagszerkezete: megnyúlik, deformálódik, elveszti rugalmasságát.

Fontos:
A Cleartex Kft. és gyártói nem használnak olyan anyagot, ami a REACH listája szerinti SVHC-t (különösen veszélyes összetételű anyagot) tartalmaz, beleértve a di-oktil-ftalát (DOP) lágyítót is.

 

Honnan tudjuk, hogy alkalmas-e a feladatra az adott szőnyeg vagy padozati megoldás?

Ennek megállapítására két ellenőrzést célszerű végrehajtani:

 • az adott környezetben használt vegyi anyagok, folyadékok összetételét kell pontosan ismerni
 • a használni kívánt szőnyeg, padozat vegyszer ellenállósági tanúsítványát kell ellenőrizni

Azonban kulcsfontosságú, hogy a burkolatot (ipari szőnyeg / ipari PVC / csúszásmentes GRP lemez vagy rács) valóban kipróbáljuk a telepítés előtt. Ebben segítséget tudunk biztosítani minden indokolt esetben.

Hogyan lehet védelmet adni a burkolati megoldásoknak ilyen környezetben?

Tiszta, lehetőleg nem újrahasznosított és jól kiválasztott alapanyagokkal lehet védekezni a maró, roncsoló hatású permet, folyadék vagy szennyeződés ellen. Az ipari szőnyegek esetén a nitrilek és a PVC különböző keverékei extrém esetekben is megóvják a padozatot vagy szőnyeget a roncsolódástól. Persze itt sem minden keverék jó minden kemikália ellen, így fontos tudni, hogy az adott környezetben pontosan milyen vegyi anyagok, milyen arányban és mennyiségben szennyezik a környezet különböző felületeit.

A csúszásmentes GRP lemezek vagy rácsok esetében is különféle összetétellel lehet biztosítani a hosszú élettartamot. Más kompozitból készül az élelmiszeripari (szerves savak és zsírok), az általános gépipari (enyhe, főleg szintetikus lúgok/savak, olajak), és az agresszív vegyipari (a padozatra nézve erős maró/roncsoló hatású és jelentős korróziót okozó vegyszerek) típus, hiszen az adott környezetben más és más anyagok okozhatnak sérülést a padozati burkolatokban.

 

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Szaktanácsadás

Egyeztessen időpontot

Helyszíni felmérés

Egyeztessen időpontot

Segítség a megfelelő termék(ek) kiválasztásában

Egyeztessen időpontot
Ajánlatkérés

Segítünk megtalálni a megoldást!

Ipari megoldásokkal foglalkozó szaktanácsadó kollégáink készséggel segítenek az adott feladatra optimális konfiguráció kiválasztásában.

Töltse ki az ajánlatkérő adatlapot és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Cleartex Kft.
2045 Törökbálint, Hosszúrét u. 3.
Tel.: +36 23 887 400
E-mail: cleartex@cleartex.hu

Keressen minket bizalommal!

 
+36 23 887 400
Ajánlatkérés
Kapcsolat

Információt szeretne?
Kérdése merült fel?


  Hírlevél feliratkozás IgenNem