Share
Álljon fel, éljen tovább! - Cleartex - Biztonsági burkolatok
Az oldalon történö látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.

Álljon fel, éljen tovább!

Álljon fel, éljen tovább!

CLEARTEX BLOG 04/2016 2016. 12.13. | SZERZŐ: TEX CLEAR | HOSSZ: KB.5 PERC

Lehet, hogy hamarosan fel fog állni, de komolyan. Főként azért, mert Ön most is ül. Ha nem, akkor Önnek szerencséje van - ellenben a legtöbb ülőmunkát végző emberrel szemben. Őket komoly egészségügyi problémával fenyegeti egyik fő "munkaeszközük". Sajnos most nem a monitorokról vagy a nyomtatókról lesz szó, hanem a székekről, az ülő munkáról, a modern ember alattomos gyilkosáról fog szólni a blog.

 

Álljon fel, éljen tovább!

 

Nem kell megijedni, egy szék - megőrizve nyugalmi helyzetét - még nem ölt meg senkit szándékosan.

  •  Azonban a kóros elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek annál inkább szedik áldozataikat. Hazánkban nem is keveset.
  •  Na de, persze a sajgó hátgerinc, a felállásnál szúró medence vagy a sok üléstől deformálódott farokcsonti csigolyák sem halálosak, csak éppen nem kellemesek.

Egy híres, amerikai kutató orvos, James A. Levine (endokrinológus, Mayo Clinics) szerint a "szék megöl minket". Első hallásra ez elég kemény kijelentés, nehéz elhinni, mivel valószínűleg Ön most is ül, és már ült is eleget tanulmányai alatt az iskolapadban vagy éppen munkavégzés közben, még is él. Pedig a kutatások azt mutatják, hogy a fentebb felsorolt betegségek kialakulása egyszerűen visszavezethető az üléshez.

 

Cleartex Chairkills 740

 

A szék nem egy baltás gyilkos - ahogy a cigaretta sem.

  •  Valóban nem halt meg senki összesen egy szál cigarettától, ámbár a tüdőrákban, szívrohamban vagy stroke-ban elhunyt dohányosok nem is egyet szívtak.
  •  És még senkit nem láttak a székről leesve szörnyethalni sem, mivel a betegségek kialakulásához évekre, de inkább évtizedekre van szükség.

Viszont a probléma pont ezért veszélyes, mivel nem hiszünk benne, vagy legalább is nem foglalkozunk vele, de az évek nem múlnak el nyomtalanul. Ráadásul a halmazati problémák, mint a felelőtlen munkahelyi nassolás, a túlhajszoltság okozta kimerültség, a megfelelési kényszer hajtotta stressz csak rátesz egy-egy lapáttal. A Wexter Medical Center kutatásai még messzebb mennek és azt állítják, hogy minden egyes órányi, folyamatos ülő munka - hosszas munkavégzés esetén - 22 perccel csökkenti az átlagos munkavégző élettartamát.

A kérdés nem az, hogy ezt elfogadjuk-e vagy sem, hanem az, hogy teszünk-e ellene?

 

Megoldások vannak és lesznek is, csak alkalmazni kell őket.

A megelőzés mindig kifizetődőbb, főleg ha az egészségünkről, az életünkről van szó. A metró peronról sem szoktak a sínek közé hullani tömegesen az emberek, mert tudják, hogy nem biztos, hogy túlélik, pedig semmi, de tényleg semmi nincs - a csúszásmentes biztonsági sávon kívül -, ami megóvja az utasokat a beesés lehetőségétől. A szék is ilyen, csak az kevésbé drasztikus, és sajnos nehezebben hihető, hogy például cukorbetegek leszünk tőle. Joggal merül fel a kérdés, hogyan leszünk betegek az üléstől? A képlet borzasztó egyszerű: ha megvizsgáljuk az ember evolúcióját, akkor láthatjuk, hogy az ülő szakasz kimaradt és "homo sedentarius" soha nem létezett. Az ember alapvetően a vadászó, gazdálkodó életmódjának köszönheti a fennmaradását. Ha ücsörögtek volna naphosszat - mondjuk egy barlangfalat bámulva, kavicsokat pöckölgetve,- akkor valószínűleg nem így nézne ki az ember, sőt nem is létezhetne ilyen formában. Az élet a Földön megkövetelte, hogy az ember erőfeszítések közt éljen, mivel nem volt autó, internet és facebook sem. Az ülés a pihenés része volt, nem a munkáé. Nos, a problémáról részletesen a már említett kutató, James A. Levine könyvéből, a GET UP!-ból lehet többet megtudni - angolul jól olvasóknak.

Akkor viszont jöjjön a megoldás! Az első része a megoldásnak az, ha elfogadjuk, hogy a hosszas ülés rossz. Ha ezen felül tudunk kerekedni, az már fél siker, akár csak a metróperonon történő várakozás esetében a sínek közé kerülés veszélye. A második szakasza a megoldásnak sem sokkal bonyolultabb, mint az első. Fel kell állni. Ugye milyen könnyű! Milyen jól esik egy kis mozgás, egy-két karkörzés, guggolás, nyakkörzés, stb. Na igen, de a billentyűzetet viszonylag nehéz karkörzés közben - rendeltetésszerűen - használni. Ez valóban így van, de a lényeg nem feltétlen a kínai állami cirkusz artistáinak utánzása - bár azzal lehet, jobban lehetne keresni, mint adminisztrátorként vagy menedzserként. Első lépésben mindazonáltal érdemes kisebb mozgásra gondolni, ami azért felpezsdíti a vérkeringést, és jó hatással van az érrendszerre. A második lépés a munkakörnyezet megfelelő kialakítása. Ez már nehezebb dió, mivel ez a munkaadó kötelezettsége. Mindazonáltal, amíg a munkavállaló nem jelzi igényét nem is fog történni semmi változás. A legjobb megoldás a széken végzett ülő munka ellen egy olyan ergonomikus munkaasztal, aminek a magassága egyszerűen állítható. Lehet előtte állva és ülve is dolgozni, és óriási előnye, hogy nem foglal több helyet, mint a hagyományos asztalok.

 

Cleartex Chairkills 02 740

 

Értelemszerűen felmerülhet a következő kérdés, hogy, na de akkor mi is van a mozgással, ha egyhelyben állunk? Nos, az állás azért fontos, mert a testünknek ez a semleges testhelyzet kedvez a legjobban és az emberek - kivétel az Őrezred katonái, akik ma már egyébként rendőrök - állás közben is mozognak. Sőt, ha az ember lába alá ergonomikus, fáradtságcsökkentő munkaszőnyeget tesz - mondjuk a főnöke, akkor garantált a mikromozgás, ami serkenti a vérkeringést, csökkenti az ízületi fájdalmak kialakulását és bármilyen hihetetlen, de javítja a munkamorált is. Ez utóbbi egyébként alapvető érdeke a munkáltatónak, s bár a legtöbb helyen mellőzik ergonómiai és fáradtságcsökkentő fejlesztéseket, egyre több cég ad teret a munkaszakaszok közti pihenésre, felfrissülésre. Fejlett távol-keleti országokban és nyilván még sok más országban sem ritka a reggeli és délutáni torna a munkahelyeken. Ők már régóta tudják, hogy a testi épség és frissesség a szellemi teljesítőképességet jócskán megnöveli, ami a munkaadónak kedvez a legjobban, ha szigorúan csak a pénzügyi bevételeket vesszük figyelembe. Ráadásul a munkavállalók egészségének hosszú távú megőrzése is a munkaadó érdeke, hiszen a "senior" kollégák a legtapasztaltabbak, ideiglenes hiányuk is nagy érvágás lehet egy problémás szituációban.

 

Nézze meg ergonomikus szőnyegeinket álló munkavégzéshez!


Népszerű ergonómiai szőnyegek álló munkavégzéshez:

SKYSTEP  BUBBLE SOF-TRED  MARBLE SOF-TYLE  PEBBLE SOF-TRED


De mi van, ha a főnök nem kíván beruházni ergonómiába?

Előfordulhat, hogy a vezetőség nem tervez olyan fejlesztéseket, ami a dolgozók egészségét védi. Ebben az esetben sem kell a széket használni folyamatosan, hiszen vannak más megoldások is. Nálunk a cégnél megfordult már különféle ülőalkalmatosság az imapad jellegű megoldásoktól a függőágyig, de egészségügyi és munkavégzési szempontból az ülőlabda bizonyult a legjobbnak. A hatásmechanizmusa ennek is a mikromozgásokon és az egyensúlymegtartási kényszeren alapszik. A dolgozó kénytelen egyenesen tartani a derekát, - különben eldől. Ebből adódóan a gerinc egyenes marad, a hát- és hasizmok minimálisan korrigálják a mozgásból adódó kilengéseket, ráadásul a lábak is igyekeznek a stabil pozíció megőrzésére. Tehát nagyjából minden mozog, miközben ülünk. Kollégáim lazításként még rúgóznak is a labdán, ami további mozgást jelent és nem utolsó sorban stressz oldásra is kiválóan alkalmas.

 

Álljon fel, éljen tovább!

 

A labda beszerzésének költsége ez esetben a munkavállalót terheli, de szerencsére a labdák átlag ára nem haladja meg a 10.000 Forintot. Ha a labdát öt évente cseréljük és évente átlagosan 1.500 ülő munkaórával számolunk, akkor 114 nappal hosszabbítjuk meg vele az életünket - a Wexter Medical Center kutatásai alapján. Egy kisebb családi vacsora árából kapunk egy évszaknyi életet. Nem rossz, ugye?

Loading...
Loading...