Share
Lábtörlőt az épülethez, vagy épületet a lábtörlőhöz? - Cleartex - Biztonsági burkolatok
Az oldalon történö látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.

Lábtörlőt az épülethez, vagy épületet a lábtörlőhöz?

Lábtörlőt az épülethez, vagy épületet a lábtörlőhöz?

CLEARTEX BLOG 02/2016 2016. 02.22. | SZERZŐ: ARATÓ PÉTER | HOSSZ: KB. 5 PERC

 

Lábtörlő és szennyfogó rendszerek

 

Manapság, ha a felhasználók lábtörlőről beszélgetnek, akkor sokszor összetévesztik vagy összekeverik egy egyszerű lakossági lábtörlő tulajdonságait és árát egy igazi, hamisítatlan lábtörlővel, szennyfogóval. Mi okozhatja ezt a problémát? A cipőviselő felhasználó, aki sárban, mocsokban jár, úgy gondolja, hogy az a lábtörlő, amit otthon használ, elég lehet a munkahelyén, a hivatalában, az üzemében is. Nos, ez egy nagyon rossz beidegződés és hibás gondolkodás. Nézzük meg, miért is? Egy átlagos lakásban 3-4 ember él. Ez átlagban 6-8 cipőtalp által hordott szennyeződés, amit a lakossági lábtörlők képesek kezelni. Ezzel szemben, egy átlagos üzletház várható napi forgalma 500-1000 ember is lehet. Ez testvérek közt is 1000-2000 cipőtalp által behordott szennyeződés. Szóval ebből is látható, hogy a második esetben teljesen más megoldást kell keresnünk, mint az első példánál.

 

Először is, ismerkedjünk meg a zóna elmélettel. Mit jelent a bejárat zónákra osztása? Három egymástól jól elkülönülő zónát különböztethetünk meg.

 

Az első zóna az elsődleges szennyfogó A második zóna, a másodlagos szennyfogó A harmadik zóna, a beltéri fő közlekedési útvonalak szennyfogója
 1. zóna  2. zóna  3. zóna

Ez közvetlenül a bejárati ajtó mögé kerülhet. Feladata a durva, darabos kosz, sár, hó letakarítása. Fontos balesetvédelmi szempont, hogy az elemek vagy a rácsok rései „tűsarok-biztosak” legyenek.

Ez az első zóna után helyezkedik el. Feladata az apróbb szennyeződések felfogása. Nedvszívó képességgel rendelkezik, és képes a víz és a por begyűjtésére is. Ez a második zóna után helyezkedik el. A finom port, homokot, és a vizet tisztítja le a talpakról. Ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, hogy az összes szennyeződést eltávolíttattuk a cipő talpáról, célszerű, ha a zónát megnöveljük egészen a recepcióig.

 

A fentiekből látható, hogy a tisztaság tervezhető. Olcsóbb és egyszerűbb a bejáratok hatékony lábtörlőit tisztán tartani, mint utána az egész épületet kitakarítani. A behordott kosz jelentős hányadát, 80-90%-át meg lehet fogni egy átgondolt, jó döntéssel.

 

CLEARTEX TIPP  Mekkora lábtörlőt válasszunk?

A méret kiválasztásánál lényeges szempont a belépők száma. A forgalom a szükséges méretet is befolyásolja. Semmit nem ér az a lábtörlő, amit átlépnek! Az első zónán legkevesebb két lépés (jobb és bal lábbal is) megtételét javasoljuk. Négy lépéssel már jelentős tisztító hatás érhető el pl. egy kefés Alutrenddel.


Néhány kiemelkedően jól teljesítő termék illetve termékkör a Cleartex kínálatából

 

Alutrend
Az Alutrend elegáns és igen hatékony alumínium sínes lábtörlő rendszer. Optimális felszíni súrlódást nyújtva, aktívan távolítja el a lábbelikről és a kerekekről a szennyeződést anélkül, hogy a közlekedők ezt egyáltalán észrevennék. Felhasználásukat tekintve kültérre (1. zóna) ajánljuk, mert erős, strapabíró, az időjárás viszontagságainak tökéletesen ellenálló kefésvagy bordázott gumis járófelületre javasoljuk. Ezek leszedik a durva, darabos szennyeződéseket a cipő talpáról. Mivel a belépők erre a típusra lépnek rá először, így a durva tisztításnak kell megfelelniük. Szélfogóba (2. zóna), köztes helyre elhelyezhető ezekből textil vagy tűfilc járóbetétes Alutrend. Beltérre (3. zóna), textil járófelületű Alutrendet ajánlunk, mivel itt már csak a nedvesség felitatása a cél. Teljesítményét és tartósságát tekintve az Alutrend gazdaságos választás.

Aktív és többfunkciós lábtörlők
Ezek az igazán strapabíró, modern, több funkcióra is alkalmas szennyfogók. Bennük az erős kaparó, a koszt csapdába ejtő, és a vizet felitató, sodrott és elemi szálak keverednek. A rugalmas szálak a lépések súlyát kihasználva ledörzsölik a darabos koszt, sarat, földet, homokot. Más fonalak a szőnyeg aljába vezetik a vizet, és rögzítik a szennyeződést. Nem engedik, hogy az bejusson az épületbe. Száraz időben nincs a lépésekre feltámadó porfelhő, nedves időben pedig a tocsogó érzés. Ezek a prémium lábtörlők képesek a cipőtalpakon behordott kosz 90%-át letakarítani. Minden egyes négyzetméterük 6 kg port és homokot, vagy 5 liter vizet tud magában tartani.

Műanyag szennyfogók
Műanyag sárfogók egyaránt jó kompromisszumot kínálnak az egyszerűbb és az igényesebb bejáratokban is. Tisztítási szerepük szerint az elsődleges zónába tartoznak. A cipőtalpakról a durvább, szilárd szennyeződéseket takarítják le. Néhány kivételtől eltekintve felületük nem nedvszívó és a szerkezetük a vizet átengedi. Hosszú élettartam és strapabírás jellemzi őket. Ezek a lábtörlők remekül megállják a helyüket az iparitól egészen az elegáns épületekig. Tekercses illetve modulos kiszerelésben gyártják őket.

Marketing, logós lábtörlő
A bejáratok személyre, illetve cégre szabott kialakítását egy logózott lábtörlővel könnyen elérhetjük. Lehetőség van arra is, hogy ezt a logós lábtörlőt az Alutrendbe helyeztessük el. Így egy olyan különleges beltéri szennyfogóhoz jutunk, ami a tisztítás mellett a cég bemutatkozó üzenetét is megjeleníti. Ez az Alutrend logós lábtörlőnek jelentős reklám-és marketing értéket is ad. Másik felhasználási módja a logós lábtörlőnek a cégre szabott üzenet. Ez egy professzionális beltéri logózott szennyfogó szőnyeg, ami lényegénél fogva mindig egyedi a személyre, illetve cégre szabott üzenete miatt. 14 különböző méretben rendelhető. Lehetőség van egyedi méret választására, ami max. 200 x 550 cm lehet. A logós szőnyeget 30 vagy 60 egyedi színből lehet választani. Azoknak ajánljuk, akik mernek egyediek lenni és ki akarnak tűnni a szürke tömegből.


Konklúzió: Az otthoni lábtörlő otthonok bejáratába való. Minden egyéb helyre érdemes forgalomtól, környezettől függően és dekorációs céloknak megfelelően kialakítani a szennyfogó rendszereket.

Következő blogunk témája: Ami kimaradt a mai blogból: lábtörlő-marketing, avagy üzenetek a bejáratban

Cleartex: 1993 óta | alusínes szennyfogó rendszerek | lábtörlők | melegburkolatok | ipari burkolatok

Loading...
Loading...