Share
A fiúkat kérdeztük, hogy miért fontos a méret? - Cleartex - Biztonsági burkolatok
Az oldalon történö látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.

A fiúkat kérdeztük, hogy miért fontos a méret?

A fiúkat kérdeztük, hogy miért fontos a méret?

CLEARTEX BLOG 06/2015 2015. NOVEMBER. 10. | SZERZŐ: TEX CLEAR | HOSSZ: KB. 3 PERC + 12 PERC VIDEÓ

Ahogy azt legutóbbi blogomban ígértem az alusínes lábtörlők méretezéséről lesz szó. Miért? Nyilván, mert ősz van, nyakunkon a tél és ez sok gonddal, de leginkább kosszal jár. Főleg, ahol napi százak érkeznek hajnalban, délután és esetleg késő este is. Igen, ezek gyárak, telepek frekventált gyalogos forgalommal. Ugyan pontosan nem mértük gyárakban, de azt tudjuk, hogy egy 800 tanulós iskolában kilószámra viszik be a port, homokot a gyerekek egy hét alatt.

Ez azt jelenti, hogy egy három műszakos gyártelepen, de egy 20-30 céges irodaházban sem lehet kisebb a napi koszbevitel. A kérdés, hogy ez hova tűnik? Jobb esetben a lábtörlők nyelik el és óvják a belső burkolatokat az idő előtti korróziótól. Nos, a mai témánk a lábtörlőket, pontosabban azok tervezését érinti.

Azt már mindenki tanulta - gyerekkora óta tudja, hogy anya pipa lesz, ha sáros cipővel flangálunk a nappaliban, ezért a lakásba lépés előtt megtöröljük, majd levesszük a cipőnket. Azt már kevésbé, hogy az épületek bejáratánál miért van - kulturált helyeken - több zóna lábtörlő. Földi halandónak ez nem is lényeg, viszont, akik épületeket terveznek, kiviteleznek illetve tartanak karban, azoknak komoly feladatot kell megoldani, mert a kosz nem kis probléma forrása. És igen, már az épületek tervezésénél is érdemes gondolni a szennyfogókra.

A miértekhez két rövid filmet ajánlok, bár szerintem ezt mindenki jól tudja "anyától" is:

 

Cleartex szennyfogo TESZT  Cleartex labtorlo kampany 01
Cleartex | 3 napos, iskolai lábtörlő teszt Cleartex | Miért fontos a megfelelő szennyfogó?

 

Egyrészt azért, mert így is, úgy is szükség lesz rá. Ha nincs betervezve, akkor jöhet a fejfájás az átadás előtt 2 nappal, hogy "de nincs süllyeszték" , vagy "most akkor a márványt törjük fel?". Nem, egyszerűen csak tervezzük be időben! Mivel senki nem jár légpárnás cipővel - talán mert nincs, ezért érdemes. Persze a márványt is fel lehet törni bent, vagy a térkövet fel lehet szedni kint, akár csak az újra aszfaltozott magyar utakat felbontani egy elmaradt csatornázás, telekomunikációs optikai szál vagy gázvezeték fektetés miatt.

Ha viszont időben neki látunk, tehát a tervező gondosan kialakította a bejáratokat, megfelelő szennyfogókat rajzolt, akkor sem egyszerű az élete az AluTrend lábtörlőket gyártó kollégáimnak. Ugyanis a méretek a kivitelezés közben megváltozhatnak. Pedig Csabi, a gyártásvezetőnk és csapata miliméterre pontosan dolgozik, így sajnos előfordulhat, hogy az elkészített szennyfogó rendszer nem illeszthető be a süllyesztékbe. Az alusínes lábtörlők paramétereinek utólagos megváltoztatása igen nehéz feladat. Ha széltében hosszabb, akkor egyszerűbb esetben vágással megoldható, de ha rövidebb, akkor nincs lehetőség toldásra, egy teljesen új szennyfogót kell gyártani üzemünkben. Csabival már készítettünk is egy kisfilmet - amolyan átfogó szemlélettel - az AluTrend szennyfogók tervezéséről, gyártásáról. A fiúkat kérdezve kiderült, hogy a méret miért olyan fontos.

 

 

És mikor kell rendszerint telepíteni egy lábtörlő rendszer? Nagyjából az épület átadása előtt egy-két nappal. Ez pedig különböző kérdéseket vet fel, de talán a legfontosabb: hogyan adjuk át az épületet üres bejárati süllyesztékekkel...

Legutóbb egy 1,5 cm-es kábelbujtató elem keserítette meg az üzembehelyezést egy újonnan épített budapesti kollégiumban. Több, mint tíz különböző formájú alusínes lábtörlőből, minössze 6 volt vágás nélkül telepíthető, mert elfelejtették jelezni, hogy időközben a szélfogóban 3 cm-rel csökkent a teljes szélesség egy ilyen jelentéktelen egység beszerelésével. Szerencséjük volt, mert kb. egy 2-3 órás késedelemm, de megoldották a fiúk a telepítést. Ezek után arról beszélgettünk haza felé, hogy mennyivel jobb lenne, ha megszűnnének a helyszíni méretre igazítások, mert már péntek este 6 óra volt...

 

Konklúzió: a pontos méretezés nagyon fontos az alusínes szennyfogóknál, de a tervezés illetve a helyszíni felmérés utáni változtatások kommunikációja legalább annyira fontos.

Következő blogunk témája: standardok, szabványok, törvényi előírások, meg amiket nem értünk a termékek leírásában

 

Cleartex: 1993 óta | alusínes szennyfogó rendszerek | lábtörlők | melegburkolatok | ipari burkolatok

A biztonsági burkolatok specialistája: Répás Zsolt

Loading...
Loading...