Share
Ennyi anyag kell? | Tervezzünk pontosan vagy bízzuk a szakemberre! - Cleartex - Biztonsági burkolatok
Az oldalon történö látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.

Ennyi anyag kell? | Tervezzünk pontosan vagy bízzuk a szakemberre!

Ennyi anyag kell?

CLEARTEX BLOG 05/2015 2015. NOVEMBER. | SZERZŐ: TEX CLEAR | HOSSZ: KB. 5 PERC

Furcsa történettel állt elő egyik barátom, én is alig hittem a fülemnek. Igazából két szálon futott a történet, az első igazán rövid, de felkavaró volt számomra. Azt mesélte Gabi, a kárpitos srác, hogy kivételes kuncsafttal volt dolga, olyat látott, mint még soha. Tudja, hogy mi melegburkolatokkal is foglalkozunk, ezért mondta, a téma ide vág egy picit.

A sztori úgy kezdődött, hogy rendeltek nála egy teljes nappali ülőgarnitúra és hálószobai bútor kárpitozást - némi asztalos munkát igénylő átalakítással. Egy kedves hölgy tárgyalt Gabival, meglehetősen konkrét elképzelésekkel, korlátlannak tűnő költségkerettel. Mondhatni „aranybánya” üzletről van szó, ami egyébként így is volt, Gabiék megdolgoztak szépen a pénzükért, a vevő pedig 100%-ig elégedett volt az átadott munkájukkal.

Az első különlegesség a lakást uraló enteriőr volt. Modern, bár sokaknak eklektikus stílusú palota belső fogadta a melósokat néhol pszichedelikus arculattal. A fiúk a megszokott módon elkezdték bepakolni a bútorokat a szállító kocsiba. Na, ekkor történt az első nagy meglepődés. A hálószobában sötétzöld, vagy 10 centis műfű borította a padozatot, az egészet. Elsőre tán jópofának tűnik, igazán nem is csúnya, de…

Műfű a hálószobában

De annyi féle extrém hálószobai melegburkolat létezik az egyedi mintás szőnyegtől kezdve, és pont a műfű? A mi kínálatunkban is létezik több féle műfű, a simogatós katalógusokból elő is kaptam egyet, de nem igazán győzött meg. A reggeli ébredés és a műfű valahogy nem illik össze. De legyen itt vége ennek a sztorinak, ízlések és pofonok.

A történet második fele már inkább szakmai, és érdekesebb. A srácok felpakolták a bútorokat, a hölgy elmesélte pontosan az igényeit és átadta az általa vásárolt szöveteket. Gabi megkérdezte, hogy mennyit vett az anyagokból, fejszámolt és rázta egy picit a fejét. Majd biztosította a hölgyet, hogy következő nap felhívja, ha kell még esetleg valami. Másnap délelőtt, miután elkezdték lebontani a bútorokat és felmérték az áthúzáshoz és átalakításhoz szükséges anyagigényt, (nem) meglepődve konstatálták, hogy az átadott szövet nem lesz elég a nappali bútorokhoz. Pontos számításokat végeztek és kijött, hogy legalább 20%-kal több szövet kell hozzá.

Gabi fel is hívta a hölgyet, aki elképedve kérdezett vissza, hogy ennyi anyag kell? Állította, hogy ő pontosan kimérte és nem is érti. Mint említettem már korábban, nem a kiadások növekedése miatt aggódott a hölgy, hanem ahogyan elszámolta magát. Nyilván felmerül az emberben az is, hogy a kedves vállalkozó biztos le akarja nyúlni a maradékot, de Gabiék egyrészt nem ebből élnek, hanem minőségi kárpitozásból, másrészt az anyag is - enyhén fogalmazva - speciális volt. Aranyszínű textilbőr volt, ami Gabi bevallása szerint sem túl népszerű a műhelyükben, így nagyon felhasználni sem tudnák. Tehát az aggodalom a kevésbé precíz felmérés miatt erősödött a hölgyben.

Nálunk sincs ez máshogy az egyedi lábtörlő gyártással. Az ügyfél elmeséli a pontos igényeit, mi lemérjük, megtervezzük és a kivitelezéshez szükséges anyagokat a gyártás átveszi, majd elkészítik a lábtörlőt és telepítik a helyszínen. Nekünk magától értetődően van raktárkészletünk szennyfogó szőnyegekből, kefékből és az alusínekből is. De ennél fontosabb, hogy mint gyártó tisztában vagyunk a gyártáskor keletkező hulladékkal. Ezt szabási veszteségnek hívják és a szennyfogó alakja határozza meg a mennyiségét. Egy téglalap formánál gyakorlatilag nulla a veszteség, de például egy kör alakú, forgó ajtós lábtörlőnél ez 15%.

Gabiék esetében ki kellett cserélni két kanapé és két fotel karfájának előlapját, ami miatt az egész vázat módosítani kellett és nem mellesleg újrahúzni összesen 30 nm kárpitot a többi bútoron is. A hölgy ennél lényegesen kevesebb szövetet adott, de egy hét múlva megjelent a következő adaggal. 15 ezer forint folyómétere, még 4 méter kellett, így majd hatvanezerrel került többe az anyag az előre saccoltnál. Plusz egy hetet rohangált a hölgy a közeli szövetboltokba, míg valahová megérkezett egy újabb gurigával az anyag, amiből levágták neki a hiányzó hosszt.

Egy probléma volt csak az új szövettel, nem lett pont ugyanolyan a színe. Lehet, hogy ez egy gyári, festési hiba, de lehet, hogy valóban más fajta volt, minden estre a hölgynek újabb köröket kellett tennie, míg be tudta szerezni az elsőhöz hasonló színű anyagot. Ez újabb egy hetet vett igénybe, és valószínűleg nem kevés energiát. Ráadásul a karfák átalakításának is komoly költsége volt, de a hölgy mindezek ellenére vidáman fizette a számlát, amikor meglátta a felújított bútorokat.

A kárpitozás

Egy burkoló anyagnál, legyen az kárpitos szövet, szőnyeg vagy csempe, mindig a felület kialakítása adja meg az anyagigényeket. Minél bonyolultabb a forma, annál több hulladékkal lehet számolni. Ha otthon burkoltatunk, ha kárpitossal húzatjuk át az öreg kanapét, vagy új lábtörlő rendszert szeretnénk az irodaházunk bejáratába, akkor érdemes már előzetesen szakember segítségét kérni. Egyrészt pontosabban lehet meghatározni a végleges költségeket, másrészt nem kell rohangálnunk a plusz anyagokért. Arról nem is beszélve, hogy mennyire bosszantó, ha már pont elfogyott a kívánt burkoló anyag a boltban és várni kell rá még 2 hetet.

 

Konklúzió: vagy alkossunk szögleteset és védjük a természetet, vagy kérdezzünk szakembert, hogy mennyi anyagra lesz szükség. Következő alkalommal igyekszem megmutatni, hogy zajlik mindez nálunk az Alutrend szennyfogókkal.

Cleartex szennyfogó rendszerek

 Következő blogunk témája: az alusínes lábtörlő tervezése, kivitelezése

 

Cleartex: 1993 óta | alusínes szennyfogó rendszerek | lábtörlők | melegburkolatok | ipari burkolatok

A biztonsági burkolatok specialistája: Kollár Anita

Loading...
Loading...