Share
Amikor égnek áll a hajunk | Feszültség, vagy mi? - Cleartex - Biztonsági burkolatok
Az oldalon történö látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.

Amikor égnek áll a hajunk | Feszültség, vagy mi?

Amikor égnek áll a hajunk | Feszültség, vagy mi?

CLEARTEX BLOG 03/2015 2015. JÚNIUS 5. | SZERZŐ: TEX CLEAR | HOSSZ: KB. 5 PERC

Nem is olyan régen, az előző munkahelyemen egy furcsa esethez hívtak ki. Elektronikus dokumentum bevitellel foglalkoztam és egyik új ügyfelem sorozatos hibát jelzett a papírok beolvasásánál. Egy archiváló szkenner sok fajta szenzorral van felszerelve, hogy kötegelten tudja betölteni a különféle dokumentumokat, így ez általában nem nagy kihívás a speciális berendezéseknek. Ha elkoszolódnak, akkor egyszerűen meg kell tisztítani a görgőket és a szenzorok környékét. Szokatlan problémát diagnosztizált az ügyfél a telefonban: „nem működik” és véleménye szerint a hiba bizonyosan a szkennerrel van, mert már többször megtisztították: „mégis furcsa dolgokat produkál a masina” - mondta elég zaklatottan. Volt is rá oka, mert naponta vagy 1.000 oldalt szkenneltek. Volna, de nem igazán jött össze napi 300 se. A probléma így súlyos minősítést kapott nálam, ezért nem folytattuk tovább a csevegést, autóba pattantam és sovány disznó vágtában siettem a helyszínre. Őszintén szólva a kíváncsiságomnál azért nagyobb volt az ügyfél elégedetlensége, mivel én még mindig a papírok által hátrahagyott szennyeződéseket, főként egy behullott tűzőkapcsot okoltam, és egy gyors szervizelésre számítottam. A megérkezésemkor sem oldódott a feszült hangulat, de hát, ha valaki vesz egy többmilliós berendezést, ami 2 hetes és nem működik, akkor érthető az aggodalom.

Szokatlan problémát diagnosztizált az ügyfél a telefonban: „nem működik” és véleménye szerint a hiba bizonyosan a szkennerrel van, mert már többször megtisztították: „mégis furcsa dolgokat produkál a masina” - mondta elég zaklatottan. Volt is rá oka, mert naponta vagy 1.000 oldalt szkenneltek. Volna, de nem igazán jött össze napi 300 se. A probléma így súlyos minősítést kapott nálam, ezért nem folytattuk tovább a csevegést, autóba pattantam és sovány disznó vágtában siettem a helyszínre. Őszintén szólva a kíváncsiságomnál azért nagyobb volt az ügyfél elégedetlensége, mivel én még mindig a papírok által hátrahagyott szennyeződéseket, főként egy behullott tűzőkapcsot okoltam, és egy gyors szervizelésre számítottam. A megérkezésemkor sem oldódott a feszült hangulat, de hát, ha valaki vesz egy többmilliós berendezést, ami 2 hetes és nem működik, akkor érthető az aggodalom.

Na, ilyet még én sem láttam. A szkenner beviteli tálcájára fektetett pár lap - valami nagyon vékony, speciális fajta lehetett - gyakorlatilag lebegett, a szenzorok így nem érzékelték jól a lapot, és ezáltal behúzni sem tudta a gép. Mivel egy ilyen berendezés nem képes antigravitációs tér létrehozására, azonnal másra gyanakodtam. Abban megegyeztünk, hogy ez nem kosz, sőt nem is a papír hibája - mivel ilyen tömegű és méretű papírok egyébiránt könnyedén beolvashatók az eszközzel. Első gondolatom egy hűtőventilátor okozta „turbulencia” lett volna, de ott pont nem volt ilyen a gépben. A tervezők ekkora hibát csak nem követnének el. A feszültséget nem csökkentette az értetlen vizsgálódásom, amikor kipattant a szikra: „Feszültség, vagy mi?”

Végül rájöttünk, hogy az archiváló helyiségben, ami egy eléggé lelakott raktárszoba lehetett valaha, olyan padló volt, amin járkálva, a papírokat szortírozva mindent sztatikus elektromossággal töltött fel. Megkértem az ügyfelet, hogy sürgősen keressenek valami másik szobát vagy burkolatot, mert a probléma elhárításának ez lehet a leggyorsabb megoldása. Azonnal átvitték a berendezést egy másik helyiségbe tesztelésre, ahol a probléma nem jelentkezett többé. Az ügyfél megnyugodott, még aznap beszkenneltek több ezer várakozó oldalt. Akkor azt javasoltam, hogy szerezzen be egy olyan gumiszőnyeget illetve hozzá kapcsolt karpántot, amit - jobb helyeken persze - akkor használnak, ha a számítógépben például memória modult cserélnek.

A sztatikus feltöltődés elleni védelemnek napjainkban azért több alternatívája van, sőt azóta megtanultam, hogy mi a különbség az antisztatikus és az ESD védett, vagyis az elektromos kisülésektől óvott eszközök, területek között. A sztatikus feltöltődés okozta kisülés az elektronikai ipar egyik fő ellensége, a legtöbb gyenge minőségű vagy selejt gyártmány ennek a jelenségnek köszönhető a szektoron belül. Persze az otthoni berendezéseink működését is befolyásolja, és most nem a képcsöves TV-hez tapadó vastag porra kell gondolni, hanem a legdrágább eszközeinkre (okos tévé, telefon, számítógép, stb), amik szintén különös működést produkálhatnak egy sztatikusan feltöltött térben. Rosszabb esetben a kisülések még gázrobbanást is okozhatnak, de nagy mázli, hogy manapság a károk szinte mindegyike egyszerűen megelőzhető.

Hetekkel később rákérdeztem az ügyfélnél, hogy mi a helyzet a beolvasással, mire a válasz az volt, hogy vettek ESD védelmes munkaszőnyeget, mert bedrótozott karpánttal nem igazán tudtak volna hatékonyan dolgozni, és azóta a főnökének sem áll égnek a haja, mert nincs miért.

Következő blogunk témája: A fáradtság legyőzése nehéz fizikai munkavégzés esetén.

 

Cleartex: 1993 óta | alusínes szennyfogó rendszerek | lábtörlők | melegburkolatok | ipari burkolatok

A biztonsági burkolatok specialistája: Kollár Anita

Loading...
Loading...