Share
Veszélyes terepen | Gondold át újra! - Cleartex - Biztonsági burkolatok
Az oldalon történö látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat.

Veszélyes terepen | Gondold át újra!

CLEARTEX BLOG 01/2015 2015. MÁJUS 22. | SZERZŐ: TEX CLEAR | HOSSZ: KB. 4 PERC

Mindenki járt már olyan helyen, ahol nem érezte magát biztonságban valamiért: például van, akinek a jégpálya nem fekszik, és van olyan, akinek a szűk csigalépcső az ellensége. Általában az eleséstől vagy leeséstől félünk, ami egy alapvető önvédelmi érzelem illetve reflex.

Tegnap a kolléganőm olyan elcsúszós sztorit mesélt, hogy mindenki csak röhögni tudott. Csoportos üzemlátogatáson voltak egy élelmiszer ipari cégnél, két hölgyet és egy urat vezetett körbe a műszaki vezető. Ebben persze nincs semmi ijesztő, de hogy a sétát heten, egy félhomályos raktárban kezdték meg, az már adott okot némi gyanakvásra. Bevezetőként elmondták, hogy a gyártási folyamatok titkosak, ezért biztonsági emberek fogják végig kísérni őket, a telefonokat a bejáratnál le is kellett adni egy széfbe. Egy pár méter után kezdett derengeni némi fény, és előtűntek a gépsorok. Mindent finom por fedett, talán egy maszk is elkélt volna. Egyszer csak csörög a műszaki vezető telefonja - ő persze használhatta, - valami rossz hírt kaphatott. A fejéhez kapott és gyors mozdulattal irányt akart váltani, mire elcsúszott. Kínos csend, két biztonsági lassan felsegíti, kolléganőm néma röhögés közben elfordul. A maradék biztonsági odasúgja neki: na, mi ezért vagyunk itt!

Igen, a biztonsági emberek követik a szemlélődőket, hogy elkapják - jobb esetben még a landolás előtt - a felkészületlen látogatót, hogy a balesetet megelőzzék. Miért is? Mert a strapabíró ipari burkolat felülete sima. Alaphelyzetben a csúszásgátló bevonat működik egy ideig, de ha nagy mennyiségű por fedi, akkor az bizony csúszik.

A statisztikák is azt mutatják, hogy a munkahelyi balesetek majd 30%-a elcsúszásból ered, aminek rosszabb esetben törés a vége. Nyilván az alkalmazottak többen vannak, így őket illetve szerszámaikat is jobban fenyegetik az el- illetve leesésből származó balesetek, mint az egyszeri gyárlátogatót. Ha a gazdasági szempontokat is nézzük, akkor nagyon nem mindegy, hogy megpróbáljuk kivédeni a baleseteket „biztonsági emberek” beiktatásával vagy megelőzzük őket megfelelő balesetvédelmi eszközökkel. A munkaerő azonnali kiesése vagy egy-egy leállás önmagában is csökkenti a termelést, de az eszközök vagy a burkolat sérülése hosszabb távú kimaradást okozhat. Az ésszerű megoldás ebben az esetben is a csúszásgátlás megoldása lett volna. Ilyen és hasonlóan csúszós területeken a legegyszerűbb módszer a balesetek megelőzésére a megfelelő ipari szőnyeg alkalmazása.

Az esetek 90%-ban valódi kockázatcsökkentő lehet a jól kiválasztott biztonsági burkolat. Ha az adott üzemi környezethez illő munkaszőnyegek kerülnek telepítésre, az véd

  • az emberi sérülések ellen,
  • a szerszámok illetve munkaeszközök törése ellen,
  • a nehéz, lees? szerszámok okozta burkolati sérülések ellen,
  • és a baleset következményei, azaz a többlet költségek ellen.

A jól kihasználható és a balesetek ellen kielégítően védő eszközök mindenhol mást és mást jelenthetnek. Ez azért van így, mert más az adott probléma egy élelmiszerüzemben, más egy üzemi konyhán és más egy fémmegmunkáló vagy elektromos eszközöket el?állító gyáregységben. Alapvetően fontos, hogy mindig a munkafolyamat > munkakörnyezet > munkaerő > baleseti lehetőségek elméleti tengelyen, illetve ezek tükrében kerüljön kialakításra a balesetvédelmi megoldás. Ez viszont nem egyszerű, hiszen sok száz, vagy talán több ezer megoldás létezik csak a biztonsági burkolatok palettáján.

 

Mik a szempontok?

száraz>  álláskönnyítés és csúszásmentesítés

ESD védett>  vezetőképesség

lángmentes>  gyulladás késleltetés

nedves>  folyadékelvezetés 

olajos>  vegyszer- és olajállóság

Kérdezzen!
 

 

A munkaszőnyegek kialakításánál meg lehet különböztetni:

  • száraz, poros
  • nedves, nyirkos
  • olajos, vegyszeres
  • erősen szennyezett (lehulló gyártási hulladék elleni)
  • elektromos (antisztatikus vagy ESD védelmet igénylő)
  • és ezek kombinációjából álló munka terepeket.

 

Szakember segítségét kérve mérsékelhető a nem megfelelő védelem kialakításából adódó veszélyforrások száma. Persze egy malomipari cégben így sem lesz pormentes a munkaterület, de az elcsúszások száma lényegesen csökkenthető. A fenti esetre visszatérve: a műszaki vezető szerencsére nem sérült meg, a kellemetlen eset pedig megmutatta, hogy valóban szükség lehet balesetvédelmi fejlesztésekre - még a legjobbnak hitt megoldások esetén is. Önrevízióval és értelemszerűen szakértő bevonásával számottevő előrelépést lehet tenni kisebb anyagi beruházás mellett is.

 

Cleartex: 1993 óta | alusínes szennyfogó rendszerek | lábtörlők | melegburkolatok | ipari burkolatok

biztonsági burkolatok specialistája: Kollár Anita
Loading...
Loading...